ANDERHALVE METER WORKSHOPS

De nieuwe norm: ook voor mijn workshops. Sowieso zit improviseren in mijn creatieve bloed dus ook voor de huidige Corona maatregel heb ik verschillende creatieve oplossingen. In elk geval houdt de workshopleider minimaal anderhalve meter afstand van alle deelnemers aan de workshop. Er worden geen handen geschud, er wordt niet dichtbij deelnemers gestaan of gelopen en ook is er vooraf geen koffie of thee. Uiteraard wordt er wel meegekeken, aanwijzingen gegeven en teruggekoppeld.

HYGIËNE: EXTRA VANZELFSPREKEND

Hoewel dit altijd al belangrijk was, schenken we er de komende workshop periode extra aandacht aan. In de eerste plaats blijf ik als workshopleider mijn handen regelmatig ontsmetten aangezien ik soms jullie camera’s moet aanraken om het één en ander uit te leggen. Het onderling aanraken van elkaars camera’s, statiefen, lenzen of fototassen door de workshopdeelnemers moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Workshops waarbij ik normaliter materialen beschikbaar stel, zoals bijvoorbeeld lenzen of statiefen waarvan ik het moeilijk vindt te garanderen dat ik die voldoende kan reinigen bied ik tijdelijk niet aan.

IN CONTROL

De afgelopen maanden is gebleken dat het opsporen en isoleren van eventuele virusdragers essentieel is tegen de verspreiding ervan. Hoe meer ‘vreemde’ mensen en nieuwe contacten, hoe groter de kans op besmetting. Ik heb er doorom voor gekozen om de groepsgroote per workshop te verkleinen van 8 personen naar maximaal 5 personen per workshop. Zo kunnen we de gewenste anderhalve meter regel makkelijker toepassen. Dit betekent ook dat er meerdere workshop-data zullen worden aangeboden om zo toch iedereen een kans te bieden op het volgen van een workshop Nightscapes.

EVENTUELE BIJKOMENDE MAATREGELEN

Zowel vanuit de overheid als vanuit specifieke opdrachtgevers kunnen er aanvullende of nieuwe maatregelen komen: Ik pas mij daarop uiteraard zo goed mogelijk aan. Denk bijvoorbeeld aan verplichting van mondkapjes: ik ben er klaar voor.

WE WETEN WAT ONS TE DOEN STAAT: HELPEN JULLIE MEE?

Ik kan de protocollen omtrent Corona nog zo goed op orde hebben: we hebben er niets aan als de deelnemers aan de workshop en eventuele andere contactpersonen niet meewerken. Ik doe alles wat in mijn macht ligt om een eventueel besmettingsgevaar voor jullie te voorkomen en verwacht datzelfde terug van de deelnemers.
Ik geef aan het begin van elke workshop aan welke maatregelen ik in de workshop zal toepassen. Deelnemers dienen zich hieraan te houden ten behoeve van hun eigen veiligheid, maar ook die van andere deelnemers én de workshopleider. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het risico tot een minimum beperkt wordt en de veiligheid optimaal gewaarborgd blijft. Wilt u zelf nog even nalezen hoe het ook alweer precies zit met de huidige maatregelen omtrent Corona dan kunt u deze hier vinden.

KORTOM…

Ik heb er alle vertrouwen in dat ik met de bovenstaande uitgangspunten op korte termijn weer veilig, verantwoord en vol enthousiasme met de Workshop Nightscapes kan starten. Ik hoop dat ik jullie hiermee ook heb weten te overtuigen van mijn inzet om jullie en mijn gezondheid maximaal te kunnen waarborgen en zie jullie graag snel voor één of meerdere workshops op locatie.

Leer werken met je Astro Tracker

Een workshop bij Rutger Bus fotografie gaat vooral om het samen beleven van de mooiste momenten van een dag. Bij deze workshop staan vooral het correct leren gebruiken en omgaan met je Star Tracker centraal. Daarnaast gaan we uiteraard proberen om een aantal interessante Deep Sky objecten op de foto te zetten. Hierbij zullen onder andere de Andromeda Galaxy, Orion Nevel, Pleiaden en eventueel nog een aantal zwakkere nevels, voor de mensen die van een uitdaging houden, de revue passeren. Deze workshop zal plaatsvinden in het Dark Sky National Park Lauwersmeer of op het Eakingerzand (afhankelijk van het aantal aanmeldingen). Ik neem u tijdens deze workshop mee in een reis langs onze nachtelijke hemel. Aan de hand van mijn eigen meegbrachte Equautoriale montering laat ik u zien hoe je een tracker of montering moet opzetten en instellen. Daarnaast staat natuurlijk de te gebruiken technieken en materialen centraal en hebben we uitgebreid de mogelijkheid om de korte theoretische inleiding in de praktijk toe te passen. Bijgestaan door het enthousiasme van Rutger Bus leert u zo de basistechnieken voor het maken van een geslaagde “Deep Sky Astrofoto” onder de knie te krijgen. Aangezien het fotograferen van Deep Sky objecten vaak veel tijd in beslag neemt is het meebrengen van een eigen camera, statief en groothoeklens miscchien een leuk idee voor het maken van foto’s van de Melkweg, een startrail of misschien zelfs een time-lapse. De keuze is aan u.

Wat u kunt verwachten!

 • Gezellige sfeer
 • Persoonlijke begeleiding
 • Prachtige omgeving
 • Donkere hemel

Workshop informatie

 • Locatie: Lauwersmeer of Eakingerzand
 • Tijdstip: 19:30-22:30
 • Duur: ~3 uur
 • Min. aantal deelnemers: 3
 • Max. aantal deelnemers: 5

Prijs


79

Per persoon

Aanmelden

Zelf meenemen

 • Je eigen fotospullen
 • Goede schoenen of laarzen
 • Een timer-remote
 • Statief en Tracker
 • Zaklamp, warme kleding, stoel
 • eigen stroomvoorziening/accu/powertank

Hoe ziet de Workshop eruit?

De Workshop start ver na zonsopgang om zo de donkerste uurtjes mee te pakken. Nadat we hebben verzameld bij de fotolocatie (de exacte locatie krijgt u na uw boeking) gaan we na een korte introductie en kennismaking aan de slag met onze Astro Trackers. Omdat het al donker is en we met enig kunst en vliegwerk onze “monteringen” willen opstellen zal aan het begin van de workshop het gebruik van zaklantaarns zijn toegestaan. Wanneer we dit eenmaal voor elkaar hebben gekregen is het gebruik van kunstlicht verboden om zo het beste resultaat voor uw astrofoto’s te garanderen. Uiteraard blijf ik in de buurt voor het geval u vragen heeft, stel ze gerust want voordat u het weet is de workshop weer ten einde.

Ben ik wel geschikt voor deze Workshop?

De workshop is geschikt voor de beginnend en gemiddelde astrofotograaf die graag zijn of haar astrofotografie naar een hoger niveau wil tillen. Het niveau van deze workshop is laagdrempelig waardoor je geen expert hoeft te zien op het gebied van de instellingen op je camera of voor het gebruik van je Tracker. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Ik leg graag uit wat een bepaalde instelling op je camera of op je Tracker voor effect heeft op je foto.

Nadat u zich heeft aangemeld?

Nadat u zich heeft aangemeld via het online aanmeldingsformulier ontvangt u binnen 3-dagen een bevestigingsmail van uw deelname, met daarin de benodigde informatie over de door u gekozen workshop. Aangezien ik volgens de KvK onder de noemer “kleine ondernemer” val ben ik niet btw-plichtig en mag daarom ook geen facturen uit schrijven. De betaling voor de workshop geschiedt daarom via een betalingsverzoek via de Whats-app groep die ik voor deze betreffende workshop zal aanmaken. Heb je geen Whats-app dan zal ik je via de mail een betalingsverzoek sturen. De betaling dient binnen 5-werkdagen te zijn overgemaakt op het betreffende rekeningnummer.

De workshop is afhankelijk van het weer. Bij extreme omstandigheden of regen zult u voortijdig een email ontvangen waarin ik u een uitwijkdatum voor de workshop voorleg.

Mocht u verder nog vragen of individuele wensen hebben laat het mij dan weten door contact op te nemen. Op alle workshops van Rutger Bus Photographic Moments zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.

Workshop data

 • Alleen bij mooi weer en bij voldoende deelname.

  Ook te boeken als groepssessie met uw astro- of fotoclub